Казка про Петрика, Ганнусю та злих колючок

(терапевтична казка для дітей, що лякаються звуків від вибухів)

Дівчинка Ганнуся дуже любила гратися у дворі будинку зі своїм молодшим братиком Петриком. І в сонячну, і в похмуру погоду вони збиралися із сусідськими дітьми та придумували веселі ігри і розваги. Їх дружний дитячий сміх та вереск було чути далеко за межами двору.

Але одного разу друзі вимушені були припинити свою гру, адже десь далеко почули незрозумілі звуки «БУХ! БАХ! БАБАХ!». Для братика з сестричкою ці звуки були незнайомими, тому вони поспішили до мами, щоб вона пояснила, що відбувається.

Мама посадила дітей собі на коліна та розповіла історію…
«У нашому небі, серед безкраїх хмар, існують шкідливі істоти, що звуться Злі Колючки. Вони постійно невдоволені, похмурі та злі. Від постійної злості вони покриваються гострими колючками, які можуть травмувати інших. Саме через ці колючки з ними ніхто не хоче мати справу. Отак вони і літають світом: злі, колючі та незадоволені.

І коли вони зустрічаються з радістю, добром, дружбою, веселим сміхом, то їх ще більше розпирає від злості, вони тупотять ногами, стукають кулаками та скреготять зубами. А потім надуваються до великих розмірів, аж поки не лопнуть від своєї ж злості і люті. І чим більших розмірів вони надулися, тим більший «БАХ!» виходить.»

– І що ж нам тепер робити? Зовсім не посміхатися, щоб Злі Колючки нас не турбували? – запитала Ганнуся.
– Ні, моя хороша. Для нас усіх важливо посміхатися, дружити і триматися разом. Це буде означати, що ми сильніші та сміливіші за Злих Колючок.
– А, я зрозумів! Вони будуть надуватися і лопатися від злості через своє безсилля і рано чи пізно зникнуть назавжди. – пояснив сестричці Петрик.
– Саме так. А наше головне завдання – дотримуватися безпечної відстані та вчасно перейти в спокійне місце для свого захисту, щоб Злі Колючки нас не травмували, коли будуть бахкати від люті та безсилля.
– Клас! Тепер я після бахкання завжди буду говорити:
Колючка, Колючка,
Тепер ти не Злючка!
Іди від мого дому,
Не заважай Петрику малому!

Після прочитання казки обговоріть з дитиною правила поведінки під час вибухів та розташування найближчих безпечних місць, де можна перечекати небезпеку.
Придумайте разом з дитиною цікаві ідеї, як можна примножувати добро, дружбу та посмішки у своєму оточенні.
Придумайте свою фразу-оберіг від Злих Колючок.

Автор: психолог ініціативи Наталія Коваль